Fasilitointi, dialogit,
työpajat

Suunnittelupäivä, muutosprosessi, kehittämiskokonaisuus? Tarve raivata tilaa työyhteisössä jonkin mutkikkaamman asian yhteiseen käsittelyyn? Aika ohjatulle, turvalliselle keskustelulle, joka vahvistaa yhteistä ymmärrystä ja avaa jumeja?

Ulkopuolinen fasilitaattori tai keskustelun vetäjä auttaa, kun tilanne vaatii neutraalia otetta - tai kun johto tai tiiminvetäjät halutaan mukaan ilman vetovastuun rajoitteita. 

Fasilitaattorina suunnittelen ja vedän työpajoja, kehittämis- ja suunnittelupäiviä, osallisuutta vahvistavia prosesseja ja dialogityöskentelyä. 

Ulkopuolinen vetäjä voi tuoda prosessiin tasapuolisuutta, ravistella totuttuja tekemisen tapoja ja vapauttaa porukan kaikki jäsenet osallistujiksi.

Fasilitointi

Fasilitointi voi tarkoittaa ohjattua, valikoituihin menetelmiin perustuvaa työpajatyöskentelyä.

Se voi tarkoittaa myös olosuhteiden luomista ryhmän tavoitteelliselle työskentelylle: tapaamisen, kokouksen tai kehittämispäivän suunnittelua ja juoksutusta niin, että vuorovaikutus on sujuvaa, osallistuminen helppoa ja uuden luominen mahdollista.

Usein kyse on näiden kaikkien yhdistelmästä. Tärkeässä roolissa ovat tilaisuuden tai tapahtuman tunnelma, sen aikana koettu luottamus ja turvallisuus sekä yleinen sujuvuus. Ulkopuolinen fasilitaattori vapauttaa ryhmän keskittymään sisältöön ja vuorovaikutukseen sekä varmistaa, että työn tulokset saadaan talteen.

Dialogit

Dialogi on tasa-arvoista vuorovaikutusta, jonka tavoitteena on lisätä ymmärrystä käsiteltävästä asiasta, toisista ja itsestä.

Dialogisuus mahdollistaa turvallisen ja sitoutuneen työyhteisön syntymisen. Sen tavoitteena on parempi ihmisten välinen luottamus ja yhteistyö sekä kyky ratkoa ongelmia luovasti.

Dialogin avulla voidaan myös menestyksekkäästi käsitellä yhteisöjen jännitteitä ja ehkäistä ristiriitojen kärjistymistä sekä tukea laadukasta päätöksentekoa.

Työskentelytapana ohjattu dialogi taipuu moneen. Se voi olla kertaluontoinen keskustelu valitun aiheen äärellä tai toistuva työkalu. Edellytyksenä on sopiva ryhmäkoko ja mahdollisuus varata työlle jonkin verran aikaa.

Työpajat

Työpajatyöskentelyssä ryhmällä on tavoite, joka halutaan toteuttaa yhdessä. Kyse voi olla työn suunnittelusta tai kehittämisestä, painopisteiden valitsemisesta tai yhteisten tavoitteiden kirkastamisesta.

Ulkopuolinen vetäjä tutustuu asiaan ja yhteisöön etukäteen ja suunnittelee annettuun aikaraamiin työksentelymuodot, joilla tavoitteeseen päästään. Toteutus voi tapahtua yhdessä paikassa yhteisesti läsnäollen tai etätyökaluin.

Mitä käytännössä?

Räätälöin ryhmätilanteet aina tilaajan tarpeen mukaan. Kyse voi olla yksittäisestä tilaisuudesta tai pitkästä prosessista ja sen yhteisestä suunnittelusta. 

Helpoimmin päästään liikkeelle yhteisellä ennakkojuttelulla. Ole yhteydessä, niin sovitaan aika ja jutellaan!

Lyhyt kartoituskeskustelu on maksuton. Katsotaan yhdessä, olenko oikea tyyppi juuri teidän prosessinne tueksi. 

Jos toimeksianto vaatii useamman fasilitaattorin mukanaoloa, teen yhteistyötä osallisuusammattilaisten Osana Oy:n kanssa.


Ps. Entä viestinnän työpajat ja kehittämishommat? Kyllä vain, teen myös niitä edelleen. Kurkkaa lisää Noon Kollektiivin sivuilta!

”Olen tehnyt Nooran kanssa yhteistyötä yli viisi vuotta. Se on aina yhtä innostavaa ja vie uusille tasoille. 

Ihailen Nooran taitoa kysyä, kuunnella ja kiteyttää asioita mitä erilaisimmissa tilanteissa. Suosittelen lämpimästi Nooran palveluja kaikille. Meitä saa kysyä mielellään myös yhteisprojekteihin.” 

— Lari Karreinen, toimitusjohtaja ja ratkaisukeskeinen fasilitaattori, Osana yhteistä ratkaisua Oy